Novosti

Uspješno realizovana prva faza projekta “Čini dobro, recikliraj 2”

Fondacija “Čini dobro” uspješno je realizovala prvu fazu projekta “Čini dobro-recikliraj 2!” u pet obrazovno-vaspitnih ustanova, sa sjevera i juga Crne Gore.

Tokom trajanja projekta organizovano je sakupljanje plastike u obrazovno-vaspitnim ustanovama, a do sada je skupljeno oko 300 kg plastike.

Djeca i mladi koji rastu sa sviješću o važnosti očuvanja životne sredine postaju odgovorni građani i građanke koji doprinose očuvanju planete za buduće generacije.

Realizovane su aktivnosti za podizanje ekološke svijesti, smanjenje otpada i reciklažu plastike, uz poklon pet eko klupa i 20 eko kanti, doprinoseći čišćenju i očuvanju prirode od 600 kg plastičnog otpada.

“Edukacija i podizanje svijesti među djecom, mladima i nastavnim kadrom o važnosti brige o životnoj sredini koju dijelimo je investicija u budućnost. Upravo je naš projekat zasnovan na aktivnostima koje su usmjerene na razvijanje ekološke svijesti i odgovornosti, stvaranje zdravih navika, smanjenje otpada, sa akcentom na plastiku, razvoj kritičkog mišljenja kod djece i mladih. Tokom radionica, kojih je bilo osam, a kojima je prisustvovalo 324 djece – učenica, učenika i prosvjetnih radnika, konkretno smo govorili o pravilnom odlaganju plastike, štetnostima plastike koja se nepravilno odlaže po životnu sredinu i zdravlje, mogućnostima koje daje plastika kao sirovina u procesu reciklaže, cirkularnoj ekonomiji, održivom razvoju itd. Djeca i mladi su imali prilike da se upoznaju sa pozitivnim primjerima iz zajednice kako se rješavanje problema otpada može pretvoriti u kreativne i korisne predmete za cjelokupno društvo, kao što je proizvodnja eko daske i predmeta od nje.
Mi smo u ovoj fazi Projekta obrazovno-vaspitnim ustanovama poklonili pet eko klupa i 20 eko kanti, po jedna eko klupa i po četiri eko kante za svaku ustanovu, i tako doprinijeli da naša priroda bude očišćena i sačuvana za oko 600 kg plastičnog otpada oznaka 2 i 5. Raduje nas činjenica da smo postavljene ciljeve za ovu fazu projekta ne samo ispunili, već i premašili“, kazala je mr Marija Manja Jovović, izvršna direktorica Fondacije “Čini dobro”.

Prema riječima Dejana Rubežića, direktora JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo”, Mojkovac projektat “Čini dobro-recikliraj 2!” je jako značajan, jer kroz radionice pomaže deci da razviju svest o važnosti očuvanja životne sredine, a stečeno znanje treba da ih motiviše da postanu odgovorni stanovnici koji brinu o planeti.
„Projekat ima značajan efekat, jer doprinosi da se u našoj ustanovi još više radi na podizanju svijest o zaštiti životne sredine. Projekat „Čini dobro-recikliraj 2!“ se odlično uklopio u naše aktivnosti koje mi, kao „Eko škola“ godinama sprovodimo pod sloganom „Prirodu čuvamo od sebe za sebe”. Naši učenici i učenice, kao i zaposleni sakupljaju plastiku, a dio nje, tačnije plastične flaše, koristimo za proizvodnju filamenta za 3D štampač. Pomoću 3D štampača naši učenici i učenice na kreativan način iskazuju stečena znanja i svoje viđenje očuvanja naše prirode i planete. Mi kao Ekološka država, moramo dati primjer ostalim državama, makar u regionu, a to ćemo najbolje uraditi kroz edukaciju djece i mladih“, rekao je Rubežić.

Cijeneći značaj predškolskog uzrasta za razvoj, sticanje i usvajanje znanja i navika, a samim tim i za razvoj ekološke svijesti, smatramo da je edukacija o zaštiti životne sredine ključna komponenta obrazovanja najmlađih, pa Fondacija realizuje projekat i u JPU „Eko bajka“, Pljevlja.
Prema riječima Katarine Zečević, pomoćnice direktorice JPU „Eko bajka“, Pljevlja ova predškolska ustanova tradicionalno godinama radimo na razvoju, sticanju i usvajanju ekoloških znanja i navika kod djece.
„Radionice koje je Fondacija „Čini dobro“ održala u našoj ustanovi su omogućile da naši najmlađi i dalje misle, djeluju i rade koristeći reciklažni materijal i da dobiju nove ideje u budućnosti. U akciju sakupljanja plastike, pored djece, uključili su se i roditelji i zaposleni, jer zajednički želimo da gradimo zelenu budućnost,“ kazala je Zečević.

Projekat se realizuje u SMŠ “Danilo Kiš” Budva, JU OŠ “Kekec” Sutomore, JPU “Eko bajka” Pljevlja, JU OŠ “Radomir Mitrović” Berane i JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo” Mojkovac zahvaljujući podršci Airbnb Fonda za zajednice i GlobalGiving-a.

Činjenjem dobra danas, stvaramo bolju budućnost za sve nas!

Zato činimo dobro!

Fondacija „Čini dobro“

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Help desk

HR Platforma

Registar članica

Verified by MonsterInsights