Novosti

Obilježen Svjetski dan voda

Misija Uprave za vode je da promovišemo održivo upravljanje i zaštitu vodnih resursa Crne Gore, kazala je direktorica Vesna Bajović na sinoć održanoj svečanosti koju je ta institucija organizovala povodom 22. marta – Svjetskog dana voda. Ona je istakla da je riječ o datumu koji podsjeća na ključnu ulogu ovog prirodnog bogatstva i nužnost njegovog očuvanja za buduća pokoljenja. “Kroz saradnju sa lokalnim zajednicama, drugim državnim institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, kontinuirano radimo na razvoju strategija i politika koje će osigurati da vode naše zemlje ostanu čiste, dostupne i zdrave, za sve naše građanke i građane”, kazala je Bajović.

Izvršna direktorica Fondacije “Čini dobro” Marija Jovović kazala je da je edukacija mladih o značaju i zaštiti voda važna kako bi se one sačuvale. “Sa svim prirodnim ljepotama koje Crna Gora ima i koje su nam povjerene, kroz edukaciju, brojne radionice i literarni konkurs obrazovali smo mlade i djecu i saznali šta oni misle o vodi i njenoj zaštiti”, kazala je Jovović.

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade za najbolje radove na literarnom konkursu, koji je Uprava za vode organizovala u saradnji sa Fondacijom “Čini dobro” za učenike i učenice osnovnih škola na temu “Voda za mir”. Prvo mjesto osvojila je Anđelka Magovčević iz OŠ “Kekec – Sutomore, drugo Anastasija Matović iz iste škole, dok je treće mjesto osvojila Zoja Zečević iz OŠ “Druga osnovna škola” Budva.

Na događaju je bila i projekcija videa ”Voda je naše nasljeđe”, skeč Francuske evropske škole u Podgorici i koncert za harfu i klarinet Milice i Milene Kankaraš. Prisutni su mogli da uživaju i u najboljim radovima foto konkursa “Najljepše vode Crne Gore – čista voda, čista umjetnost”.

U susret Danu voda, posebnu pažnju Uprava za vode je posvetila najmlađima, organizujući za učenike osnovne škole Aleksa Bećo Đilas iz Mojkovca i OŠ Radomir Mitrović iz Berana posjete fabrikama vode. Za predškolce iz Nikšića, iz vaspitne jedinice Sunce, bio je organizovan edukativni izlet na Kapetanovo jezero, što je bila prilika da se djeca na interaktivan način upoznaju sa značajem očuvanja vodnih resursa.

Ove aktivnosti, koje su sprovodile Uprava za vode uz podršku Fondacije “Čini dobro”, dobile su dodatnu snagu i vidljivost zahvaljujući podršci projekta EU4ME, koji pruža podršku Vladi Crne Gore u komuniciranju procesa evropskih integracija, i koji finansira Evropska unija.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Help desk

HR Platforma

Registar članica

Verified by MonsterInsights