Novosti

Nastavlja se projekat „Čini dobro, zasadi drvo“

Fondacija “Čini dobro” povodom Dana ekološke države, koji se obilježava 20. septembra, nastavlja sa realizacijom projekta „Čini dobro, zasadi drvo“. Ovim projektom dvorišta 14 obrazovno-vaspitnih ustanova iz: Podgorice, Cetinja, Nikšića, Danilovgrada, Tuzi, Berana i Dnevnog centara za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju Berane biće bogatija za 70 sadnica Paulovnije. Sadnice su proizvedene u plasteniku Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” u Podgorici.

Doniranjem ovih sadnica, Fondacija želi motivisati i podržati obrazovno-vaspitne ustanove u stvaranju zelenih oaze u svojim dvorištima, pružajući priliku djeci i đacima da se direktno uključe u proces očuvanja prirode, steknu ekološka znanja i navike koje će uticati na očuvanje životne sredine.

Važno je naglasiti da je značaj drveća za planetu i čovječanstvo višestruk, a Paulonija, poznata i kao “drvo života”, donosi brojne ekološke koristi. Osim što je atraktivna i dekorativna vrsta, izuzetno je otporna na sušu, brzo raste i pozitivno utiče na kvalitet vazduha, apsorbujući visoke količine uglje-dioksida iz vazduha. Sve ovo je čini idealnom biljkom za sadnju u dvorištima obrazovno vaspitnih ustanova i ustanova socijalne i dječije zaštite. Zato nas posebno raduje što su sve sadnice proizveli đaci i nastavnici/e Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović”, čime su doprinijeli poboljšanju zelena infrastruktura.

Podsjećamo da je Fondacija “Čini dobro” povodom Dana planete zemlje, 22. aprila, pokrenula projekta “Čini dobro, zasadi drvo”, te da je u prvoj fazi projekta u 18 ustanova iz Podgorice, Danilovgrada, Zete, Tuzi, Bara, Kotora i Herceg Novog zasađeno 90 sadnica Melije, Skadarskog hrasta i Čempresa.

Fondacija “Čini dobro” će nastaviti sa realizacijom ovog projekta s ciljem stvaranja zdravijeg i ekološki osvješćenijeg okruženja za sve građane Crne Gore.

Naša posvećenost činjenju dobra je temelj na kojem gradimo bolju i zeleniju budućnost.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Help desk

HR Platforma

Registar članica

Verified by MonsterInsights